اویل اسکیمر دستگاهی برای جمع آوری سطحی روغن است. این روش ساده ترین و موثرترین راه برای جداسازی روغن، گریس و سایر هیدروکربن ها از آب می باشد.
اسکیمرها ( اویل اسکمیر ) قادر به جداسازی روغن و افزایش درجه خلوص آب در حد مطلوب هستند.
اگر چه اسکیمرها ( اویل اسکمیر ) می توانند قسمت اعظم روغن را بدون استفاده از روش های تکمیلی و پرهزینه جداسازی نظیر کوالسرها، فیلترهای غشایی و روش های شیمیایی از آب جدا نمایند، ولی در صورت نیاز به درجه خلوص بالا و استفاده از روش های مذکور، به کارگیری اسکیمر در جداسازی اولیه روغن از آب، جهت افزایش عمر فیلترها و سهولت فرایند پیشنهاد می شود.
در بسیاری از کارخانجات و صنایع کوچک و بزرگ (همانند پالایشگاه پتروشیمی، کارخانه های فولاد سازی و …) بر اثر کارکرد مداوم احتمال مخلوط شدن آب و مواد نفتی بسیار زیاد است. لذا برای جداسازی (تفکیک) روغن های سطحی از آب، از تکنولوژی به نام اسکیمر که با روش های suction (قیفی)، skimmer و نسبت به شرایط محیطی تولید می گردد.
اساس کار جدا کننده سطحی روغن ( اویل اسکیمر )
رابطه بین آب و روغن مخلوط در یکدیگر توسط دو عامل کشش سطحی و وزن مخصوص شناخته و اندازه گیری می شود. عامل اصلی در عدم اختلاط آب و روغن و قرار گرفتن روغن در سطح، اختلاف دانسیته بین آب و روغن است و علت جداسازی روغن توسط اسکیمر، اختلاف کشش سطحی بین آب و روغن و چسبندگی روغن به تسمه می باشد.
کاربرد اویل اسکیمر در تصفیه آب چیست؟
– جمع آوری نفت از روی سطح آب در حوادث نفتی نظیر پخش لکه های نفتی
– جمع آوری روغن و نفت از روی سطح مخازن متعادل سازی و سامپها
– جمع آوری نفت و نفت و روغن و چربی از روی سطح مخازن ذخیره پساب های نفتی
– جمع آوری و جداسازی روغن از آب در مخازن نیروگاه ها
– جداسازی روغن و نفت از آب و صابون
– جمع آوری روغن، گازوئیل و نفت از روی دریاچه سدها و رودخانه ها
انواع اویل اسکیمر
اسکیمر لوله ای (pipe oil skimmer)
متداول ترین نوع اسکیمر جهت جمع آوری روغن و نفت در سطح آب می باشد و عمق لایه برداری از سطح آب قابل تنظیم می باشد.
اویل اسکیمر شناور (Floating Oil Skimmer)
جمع کننده نفت یا روغن شناور جهت جداسازی آب و نفت در مخازن کوچک و بزرگ کارایی دارند و از محاسن جمع کننده های نفت یا روغن شناور این است که می توانند توسط پمپ تعبیه شده در زیر قیف جمع آوری کننده روغن، نفت، گازوئیل یا هیدروکربن سبک جمع آوری شده را توسط شلنگ به چندین متر دورتر و یا مثلاً قایق یا کشتی جمع آوری کننده روغن منتقل نمایند.
اویل اسکیمر شناور معمولاً در مواردی کارایی بهتری دارند که ضخامت روغن یا هیدروکربن روی سطح آب حداقل 6 میلی متر باشد. درغیر این صورت معمولاً مقداری آب نیز توسط پمپ به محل جمع آوری نفت و روغن از سطح آب منتقل می گردد که مجدداً این آب بایستی از روغن جدا گردد.
اویل اسکیمر تسمه ای (Belt Oil Skimmer)
در جمع آوری کننده روغن یا نفت تسمه ای یک تسمه ی فلزی یا تسمه با مواد جاذب روغن (Oelophil) در مخزن وارد شده و در یک سیکل بسته پس از جمع آوری و جذب روغن وارد محفظه دستگاه می گردد.
در درون دستگاه روغن جمع آوری شده توسط یک تیغه از روی سطح تسمه جمع آوری می شود. اویل اسکیمر تسمه ای غالباً جهت مخازن کوچک آب و نفت یا مخازن آب و روغن کاربرد دارد.
اویل اسکیمر دم گربه ای یا دم روباهی (Cat Tail or Fox Tail Oil Skimmer) اویل اسکیمر طنابی
اویل اسکیمر دم گربه ای (Cat Tail Oil Skimmer) یا اویل اسکیمر دم روباهی (Fox Tail Oil Skimmer) که به اویل اسکیمر طنابی (Mop Oil Skimmer) (Rope Mop) نیز شناخته می شود، از یک طناب بلند به نام Rope که در داخل مخزن قرار می گیرد و مرتباً در حال چرخ می باشد، تشکیل شده است.
جنس این طناب ها شبیه دم روباه یا دم گربه می باشد و جاذب روغن و هیدروکربن می باشند.
دیسک اسکیمر (Disk Skimmer)
در اویل اسکیمرهای دیسکی از یک دیسک یا صفحه دوار جهت جمع آوری روغن از سطح آب استفاده می شود.
درام اویل اسکیمر (Drum Oil Skimmer)
از درام اویل اسکیمر معمولاً برای جمع آوری لکه های نفتی در مقیاس های کوچک استفاده می شود.
اسکیمر شلنگی (hose oil skimmer) (tube oil skimmer)
از اویل اسکیمر معمولاً جهت جمع آوری روغن از سطح آب استفاده می شود.
اسکیمر در صنایع مختلف
1. در امولسیونهای فلزکاری
روغن هاي سرگردان tramp oil در امولسيونهاي ماشينكاري، عمدتاً از سيستمهاي روانكاري موجود در ماشين به خصوص سيستم هاي هيدروليك تحت فشار به داخل سيستم نفوذ مي كنند. حضور اين روغنها كه به صورت لايه اي در سطح امولسيون قرار مي گيرند، باعث بروز مشكلاتي به شرح ذيل مي گردد.
ـ تخريب ميکروبي و توليد بوي نامطبوع
زمانی که خنک کننده با لایه نازکی از روغن پوشیده می شود، دیگر هیچ تماسی با اکسیژن ندارد. عدم وجود اکسیژن باعث رشد سریع باکتری هایی می گردد که بدون وجود اکسیژن هم می توانند فعالیت کنند.
در ابتدا، این روان ساز بوی نامطبوعی به خود می گیرد و در ادامه به دلیل رشد و فعالیت ادامه دار باکتریها از دستگاه سرریز می شوند. وجود بیش از حد باکتری ها می تواند باعث ناراحتی پوستی، خارش پوستی و واکنشهای آلرژیک شود.
ـ خوردگي در مخازن
حضور باكتريهاي بي هوازي احياءكننده سولفات و مولد گاز، باعث خوردگي در مخازن و ساير قسمتهاي ماشين خواهد گرديد.
ـ ايجاد ذرات ريز روغن و دود در منطقه برش
وجود روغن آزاد در منطقه برش موجب پاشش ذرات ريز روغن و يا دود کردن آن مي شود که براي سلامتي اپراتورها مضر است.
ـ انسداد و گرفتگي لوله ها
روغنهاي سرگردان با سختي هاي موجود در آب، باعث ايجاد صابونهاي نامحلول شده كه در لوله ها، پمپها و مخازن ته نشين مي شوند و اين موضوع گرفتگي و خوردگي لوله ها، فيلترها و سایر قسمتها را به همراه دارد.
ـ سايش ابزار برش
روغنهاي سرگردان قادر نيستند خواص روانكاري موردنياز ابزار برش را تأمين نمايند. لذا حضور اين روغنها بين ابزار و قطعه موجب سايش ابزار مي شود.
ـ افزايش حجم ضايعات سيال
کاهش عمر سيال و افزايش دفعات تخليه آن، موجب افزايش حجم ضايعات، هزينه هاي تصفيه و دور ريزي مي شود.
2. در آبها و محلول هاي شستشو
در فرآيند شستشو كه به منظور تميز كردن سطح قطعه و آماده سازي آن براي فرآيندهاي تكميلي و نهايي انجام مي گيرد، روغن به طور پيوسته وارد محلول شستشو مي شود. باقي ماندن اين روغنها بر سطح فلز، به شدت باعث پايين آمدن كيفيت محصول نهايي در فرآيندهاي تكميلي و رنگزني مي شود. با جداسازي روغنهاي سطحي توسط اسكيمر، ضمن شستشوي كامل قطعات، طول عمر سيالات شستشو افزايش مي يابد كه معمولاً حاوي دترجنت نيز مي باشند.
3. در فاضلاب ها
وجود روغن آزاد يك مشكل بزرگ در انواع فرآيندهاي تصفيه فاضلاب مي باشد. روغن با تشکيل لايه اي در سطح فاضلاب مانع از ورود هوا به داخل آن شده و شرايط را براي رشد باکتريهاي احياء کننده سولفات فراهم مي آورد. بدين ترتيب علاوه بر توليد گاز بدبوي H2S، لوله ها و مخازن دچار خوردگي شديد مي گردند. علاوه بر این، روغن به شدت در برابر تصفيه بيولوژيكي مقاومت مي نمايد. در تصفيه شيميايي نيز حضور اين روغنها باعث افزايش مقدار مواد شيميايي مورد نياز مي گردد. عدم جداسازي روغنهاي آزاد در تصفيه پسابهاي صنعتي از طريق فيلتراسيون غشايي سبب گرفتگي و كاهش عمر فيلترها خواهد گرديد. لذا با جداسازي روغنهاي آزاد توسط اسكيمر، علاوه بر ايجاد سهولت در تصفيه فاضلاب، هزينه هاي مربوط به آن نيز كاهش مي يابد.